TAO pályázat 2013Műfüves pálya avatása Körmenden

2005. szeptember 11. 15:01:46  nyomtatási kép
Kattintson a képere !Egy két éve beadott pályázat eredményét ünnepelték Körmenden a múlt hétvégén, amikor felavatták a megye második mûfüves labdarúgó pályáját. A helyi Kék Sünik UFC vezetõjének javaslatára vágtak bele a munkába, melynek révén 40 millió forinthoz jutottak. A város 10 milliós ráfordításával együtt ebbõl az összegbõl valósult meg a pálya, amely jelentõsen javíthatja a z utánpótlás képzés hatékonyságát, de a városban élõk is igénybe vehetik a világítással ellátott létesítmény szolgáltatásait.

Bár manapság inkább a kosárlabdázók viszik Körmend hírét országszerte, a labdarúgás is nagy múlttal rendelkezik a városban. Több válogatottságig jutott játékos indult innen, és valaha az NB II-ben játszottak itt Körmend-Haladás rangadót is. két éve a helyi utánpótlás képzéséért létrejött Kék Sünik klub vezetõje javasolta, hogy a város vegyen részt az MLSZ programjában.

Bebes István Körmend polgármestere

"Ez egy 2003-ban kiírt pályázat, amely a Bozsik Program keretein belül mûfüves pálya építésére adott lehetõséget. 10 millió forintot adott ehhez a programhoz a város, és 40 millió forint pályázati pénzt nyert el."

Az építés nem ment zökkenõmentesen, de végül elkészült a létesítmény, amelyet sok játékkal avattak fel. A hivatalos ünnepségen megyei közéleti és sportvezetõk mellett, akik sokat tettek a pálya létrehozásásért, jelen volt Dr. Mezey György, az MLSZ alelnöke, a Szakmai és Edzõképzõ Központ igazgatója is, aki riasztó tényekkel érzékeltette a hasonló létesítmények létrehozásának fontosságát.

Dr. Mezey György igazgató, MLSZ Szakmai és Edzõképzõ Intézet

"A II. világháború óta Magyarországon szûnt meg a legtöbb futballpálya, és itt építették a legkevesebbet, és 2000-re Európában utolsók voltunk a 18 év alatti futballisták számát illetõen. Na most ez egy nemzeti tragédia! A sportág tragédiája azért, mert nincs bázisunk, a nemzet számára pedig azért tragikus, mert a gyerekeink nem tudnak hová menni. Helyette ácsorognak az utcán, mennek kocsmába, és így tovább, és így tovább, mindenki tudja a gondokat, tehát óriási dolog, hogy ez itt elkészült."

Hasonlóan értékelte a pálya szerepét az MLSZ Vas megyei instruktora is.

Török Péter Vas megyei instruktor, MLSZ Bozsik Program

"Ez egy nagy ünnep a futball számára, és az lenne jó, ha az országban minél több helyen lenne. Mivel én as megyei vagyok, lokálpatrióta, azt mondanám szívembõl, hogy az lenne jó, ha Szombathelyen is lenne, és a megye összes nagyobb városában. Gondolok itt Kõszegre, Csepregre, Celldömölkön hála istennek van, Körmenden van, lehetne még Szentgotthárdon, tehát valahol, hogy a futball elõbbre lépjen, ezek a pályák feltétlenül szükségesek."

A sportvezetõ elmondta: Szomorúnak tarja, hogy a megyeszékhely sportvezetése nem élt a lehetõséggel, mert Szombathelyen egy nagy méretû pályát is építhettek volna, ami az egész megye labdarúgásának fellendítéséhez járult volna hozzá. Az ilyen 60*30-as méretû pályák, mint a körmendi, elsõsorban az utánpótlásképzésnek lehetnek fontos bázisai. Ráadásul minden évszakban, esõben, hóban, és a világításnak köszönhetõen sötétben is használhatók. Az avatón - a különbözõ korosztályok mellett - megmérkõztek egymással a helyi labdarúgók és a kosarasok is, a találkozó igazságos döntetlennel zárult. A szalagátvágást követõen pedig a legkisebbek, az ovisok léptek pályára. A mérkõzésük elõtt két kiváló sportember, Papp István és Kristóf László végezte el a kedzõrúgást, akik játékosként és edzõként is rendkívül sokat tettek a város labdarúgásáért. A városi sporttelepen épített pálya avatásának érthetõen, talán az egész gondolatot kezdeményezõ pedagógus és kiváló edzõ örült a legjobban.

Kutasi Tibor elnök, Kék Sünik UFC

"Ez egy óriási dolog, most így, ha nem csak magát a pályát nézem, hanem az egész létesítményt. Azért azt ne felejtsük el, hogy van itt egy centerpálya, amelyik a megye egyik legjobb talajú pályája, van mellette egy nemzetközi méretû edzõpálya, aminek azt kell hogy mondja, hogy magára az edzésre kiváló talaja van, és hát ezzel a mûfüves pályával együtt én azt hiszem, hogy nem csak a megyében, de országosan is kiemelkedõ."

A fejlesztés azonban itt nem áll még meg, tovább kívánják csinosítani a sporttelepet. A legkisebbek igyekezetét, gólörömét látva mindenki azt gondolhatja, hogy megéri a fáradtságot, és évek múlva talán újra régi fényében tündökölhet a magyar labdarúgás.

Németh Zsolt

Forrás: Pro-28 Stúdió