RÓLUNK VAN SZÓ!


A Kék Sünik Utánpótlás Labdarúgó Club 2000 májusában alakult meg, és még ugyanebben az évben bejegyezték hivatalos egyesületként Szombathelyen, a Vas Megyei Bíróságon.

Bírósági bejegyzésének száma: 29/2000.   Pk/60.62/2000/4.sz.

Az egyesület adószáma: 18890875-1-18

Az egyesület bankszámla száma: OTP Körmend  11747020-20032977

Az egyesület hivatalos színe: KÉK - FEHÉR - BORDÓ

Az egyesület székhelye, levelezési címe: 9900 Körmend, Kölcsey u. 12.

Telefon:  06 30 9 023 204, 94/ 594 398

 E-mail cím:   keksunik@kormend.hu   keksunik@freemail.hu

Az egyesület elnöke: Kutasi Tibor

   Az egyesületben jelenleg közel 60 gyermek focizik 5 korosztályban. A legfiatalabbak a jelenleg még óvodás 5-6 éves gyerekek. A legidősebbek 1996-ben kezdtek el focizni akkor még óvodásokként, jelenleg ők 14-15 évesek. A város három általános iskolájából és a közeli körmendi közeli településről járnak sportolni gyerekek az utánpótlás egyesületbe.

   Az egyesület legkisebb focistái az óvodások. Ebben a korban kezdik el a labdarúgás alapjainak elsajátítását játékos formában. Az óvodás korszakból a folytonosságot betartva az általános iskolában folytatják tovább a sportolást a gyerekek felmenő rendszerben. Ennek bázis intézménye a Körmendi Kölcsey Utcai Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola volt, most az intézmény név változtatáson ment keresztül: Boldog Batthyány László Katolikus Általános Iskola. Az Intézménnyel együttműködési megállapodást írt alá az egyesület. Ennek szellemében folyik a szakmai munka az egyesületben.

   Az egyesületben  1995-96-ban kezdődött el a munka. Az első óvodás korosztályt az 1988-89-ben született gyerekek alkották. 17-en voltak. Az első edzéseket a kiváló pedagógus és labdarúgó szakember Papp István nyugalmazott testnevelő tanár edző tartotta a Kölcsey iskola kis tornatermében. Sajnos a közelmúltban elhunyt. Tőle vette át a stafétabotot Kutasi Tibor, aki aztán megalakította a szülőkkel együtt az egyesületet 1999-2000-ben. Az akkor kezdett gyerekekből már többen magasabb osztályban is pályára léptek.  Azóta minden évben új óvodás korosztály kezdi meg a munkát. A legkisebbek 2000-2001-ben született gyerekek. Így felmenő rendszerben lassan kialakult az egyesület mai formája.

   A jelenleg legnagyobbak már nagypályán az U-14-es bajnokságban kergetik a labdát az önálló utánpótlás klub színeiben. A kisebbek tornákon, kupákon vesznek részt az életkori sajátosságuknak és a szakmai elvárásoknak megfelelően. A idősebb korosztály heti három, a kisebbek heti két alkalommal edzenek.

   Az egyesületben folytatott szakmai munka eredményeként az óvodások 1996-ban országos második, 2002-ben országos harmadik helyezést értek el. Az 1991-ben született gyerekek 2001-ben országos negyedik, 2002-ben országos ötödik helyezést értek el az országos terembajnokságon. 2004-ben ugyanez a korosztály a Góliát-McDonald's országos döntőn harmadik helyezést szerzett. Az 1994/95-ben született gyerekek is több hazai és nemzetközi labdarúgó tornát nyertek az elmúlt időszakban. Ugyanez elmondható az 1990 - 1991-ben született gyerekekre is. Ez a csapat 2005-ben a megyei serdülő bajnokságban második helyezést szerzett, majd 2006-ban megyei bajnok lett Vas megyében. Az elkövetkezendő esztendőkben az U-13-as, U-15-ös csapat is bajnoki címet szerzett több alkalommal.

   A 2006-os esztendőben az 1992-ben született gyerek megnyerték a megyei Diákolimpia döntőjét, és az országos döntőben Budapesten az előkelő negyedik helyet szerezték meg nagyszerű, színvonalas játékkal.Azóta már több diákolimpiai korosztály is eljutott az országos döntőkbe, ahol több dobogós és értékes helyezéseket ért el.

   Nagyon gazdag a klub külföldi kapcsolatrendszere. Több éves az ausztriai Gnas  városkájában működő utánpótlás labdarúgó egyesületekkel kialakított mind szakmailag, mind anyagilag gyümölcsöző kapcsolat. Minden évben több tornán, közös rendezvényen találkozunk velük. Ugyan ilyen kiváló kapcsolatunk van a szlovéniai NK NAFTA Lendva korosztályos csapataival is. A több közös szervezésű tornák mellett a nyári szakmai edzőtáborozásainkat is itt rendezzük meg a gyerekeknek kiváló feltételek mellett.

   A hazai labdarúgással foglalkozó egyesületek közül nagyon jó a kapcsolatunk a szombathelyi LURKÓ UFC-vel, a sárvári utánpótlás csapatokkal, a Celldömölk VSE, a ZTE, a Szentgotthárd labdarúgó csapataival. Nemcsak a szomszédos országokkal tartunk fenn kapcsolatot, hanem a finnországi Heinävesi város utánpótlás egyesületeivel is élő kapcsolata van az egyesületnek. Ennek az eredményeként az egyesület focistái már jártak Finnországban és a skandináv kis focisták is voltak vendégek Magyarországon. 

Több NB I-es focista került ki az egyesületből. Így pl. Kocsis Adrián, Szakály Attila. Nagyon sok NB. II-es, NB III-as, megyei I., II. III. osztályú csapatban fociznak volt Kék Sünik ULC-ben nevelkedett játékosok.

  A gyerekek az egyesület tagjai is egyben. A gyerekeken kívül több mint száz felnőtt pártolói tagja is van az egyesületnek. A gyerekek jelképes tagdíjat fizetnek (100 Ft/ hó). A felnőttek az egyesület által meghatározott havi tagdíjjal (1000 Ft/hó) támogatják a gyerekek sportolását. Természetesen a tagdíjak nem fedezik a gyerekek versenyeztetését és egyéb tevékenységeit. Az egyesület működéséhez körmendi és Körmenden kívüli cégek, vállalatok egyéb vállalkozók nyújtanak anyagi támogatást.

  Az elmúlt években sikerült minden gyermeknek melegítőt, a korosztályos csapatoknak új szerelést vásárolni. 

Az edzéseket a Körmend Alsóberki városrészben található öltözős füves nagy pályáján és a bázis iskola tornatermében tartjuk. A korosztályos hazai mérkőzéseket is itt rendezzük. Az egyesület saját kisbusszal rendelkezik a TAO pályázat segítségével.

Az egyesületről már lehet olvasni az interneten is, hisz a város honlapjára felkerültek az egyesületről szóló információk, képek, fontosabb tudnivalók.

Reményeink szerint ebben az évben is, mint mindig az elmúlt évtizedben, el tudunk menni edző táborozni. Itt a szakmai munka mellett rangos nemzetközi tornákon mérhetik össze erejüket a gyerekek..

  Az egyesület immár 20. éve szervezi és rendezi meg nagyszabású nemzetközi utánpótlás tornáit. a város sportcsarnokában. A novemberben vagy decemberben rendezett kupákon mindig négy korosztálybán közel 400 gyerek méri össze erejét 5-6 országból. Ezeken a tornákon már nagyon sok tehetséges gyerek tűnt fel, akik már közben meghatározó egyesületekben kergetik a labdát. Így játszott többek között például Koman Vologya (Sampdoria), Stieber Zoltán (Aston Villa), Vass Árpád, Vinko Vedran (NK NAFTA LENDVA), Németh Krisztián (MTK), Nyilasi Bálint (FTC) is a tornákon Körmenden.

Ezeken a tornákon meghívott vendégként megfordult már Nyilasi Tibor, Dr. Mezey György és Both József is.

  Az egyesületben focizó gyerek az általános iskola elvégzése után sem hagyják abba a labdarúgást. A tehetségesebb gyerekek a továbbtanulást összeegyeztetik a tanulást és a sportot. .

 Az edzéseket heti két-három alkalommal tartunk minden korosztálynak. Ennek színterei a Kölcsey Utcai Általános Iskola tornaterme, és az Alsóberkiben található labdarúgópályája illetve a 2005-ben átadott műfüves pálya, amely az utánpótlás egyesületünk segítségével és hathatós támogatásával épülhetett fel pályázati és nagy városi segítséggel Körmenden.

   Az edzéseket Kutasi Tibor és Szakasics Zoltán vezeti. 

 Néhány érdekes adalék a gyerekek munkájáról az egyesületben. 2006 augusztusától a gyerekek több mint 270 edzésen vettek részt. Az öt korosztály ezenkívül közel hetven alkalommal lépett pályára bajnoki, kupa vagy edzőmeccsen. Ebből 15 bajnoki mérkőzés volt. Hét diákolimpiai selejtezőn és nyolc edzőmeccsen szerepeltek a gyerekek. Az ötven tornán 11 első helyet, 10 második helyezést és 7 harmadik helyezést szereztek. Vagyis a tornák több mint a felén dobogón végeztek. Természetesen több értékes dobogón kívüli helyezés is gazdagította ebben az elmúlt öt hónapban a sikerlistát. A gyerekek több mint 1100 órát fociztak, edzettek ebben az időszakban. Ez 7 hét focit jelent folyamatosan megszakítás nélkül.

Az utánpótlás egyesület alközponti feladatot töltött be a Bozsik utánpótlás nevelő programban. De előtte a SPORT XXI. programban vett részt a Nemzeti Utánpótlás-nevelési Intézet szervezésében.

 A TAO pályázatok bevezetése nagyon sokat jelentett az egyesületnek. A megjelenésétől fogva minden évben sikeres pályázatokat nyert el az egyesület, több millió forint értékben. Ebből tudtuk a gyerekek versenyeztetését, az edzés féltételeinek javítását, a gyerekek felszerelését biztosítani. Immár 4. éve az Alsóberki labdarúgó pálya a bázisunk. Ennek a felújítására is több millió forintot nyert el az egyesület.

   Az utánpótlás egyesületben focizó gyerekek nevében köszönjük minden eddigi támogatónknak a segítségét.

   Külön köszönet hangján kell szólnunk az egyesületben focizó gyerekek szüleiről. Önzetlen, odaadó támogatásuk nélkül a kis egyesület működésképtelen lenne. A gyerekek nevében KÖSZÖNJÜK eddigi munkájukat.

 

Körmend, 2016. 11. 09.

Kutasi Tibor
a Kék Sünik ULC
elnöke

 

FRISSITETT ANYAG

">1.         Az egyesületről általában

 

 

">1. 1 Tények. adatok

 

 

   Kék Sünik Utánpótlás Labdarúgó Club a 2000. májusában lett bejegyeztetve a Vas Megyei Cégbíróságon. Az egyesületben a gyerekek az alapító okiratában rögzítetteknek megfelelően folytatják a sporttevékenységüket. Az egyesületben 6 éves (óvodás) kortól a 15-éves ( serdülő) korig felmenő rendszerben sportolnak a gyerekek, az életkori sajátosságokat figyelembe véve. Heti többször (2-3-4 ) tartott edzéseken 5 korosztályban jelenleg több mint 80 kis gyerekfocista ismerkedik a sportág alapjaival. Az egyesület nemcsak körmendi gyerekeknek biztosít lehetőségeket a sportolásra, hanem a város környékéről és vonzáskörzetéből érkező nebulóinak is. Így többek között Felsőberkiből, Magyarszecsődről, Molnaszecsődről, Nádasdról, Horvátnádaljáról, Magyarnádaljáról, Vasaljáról, Egyházasrádócról, Szarvaskendről is járnak focizni gyerekek az egyesületbe életkortól függetlenül.

 

   Megalakulásakor már volt előélete az egyesületnek. 1996-ban Papp István nyugdíjas testnevelő és labdarúgó szakedző segítségével 15 óvodás kezdett el focizni rendezett, szervezett keretek között Körmenden a Kölcsey Utcai Általános Iskolában. A kezdeményezés annyira újszerű volt, hogy országos szinten is az első 5-6 település, iskola között volt a körmendi óvodás labdarúgás. Papp Istvántól aztán Kutasi Tibor vette át a következő évben a foglalkozások vezetését. 2012-től Szakasics Zoltán is segít  a szakmai munkában.

 

   A következő években aztán újabb és újabb gyerekek kapcsolódtak bele a munkába. 2000-re már felteletek a korosztályok. Ekkor vált időszerűvé, hogy a csoportok egyesületi formában folytassák tovább a munkát. Ekkor alakult meg a Kék Sünik Utánpótlás labdarúgó Club. Az egyesület teljesen önállóan végzi a munkáját. Az egyesület kialakította szervezeti egységét, arculatát és megpróbált belefolyni az országos utánpótlás rendszerbe. Sikerrel. A legendás "kék sünik" embléma országos hírű és ismert lett. Az embléma kabala állatkája egyben utalt és elismerésül szolgált a megszületésnél bölcsőjéül szolgáló intézmény kabalájára is. (Kölcsey iskola)

 


1. 2      Személyi feltételek, az egyesület felépítése

 

 

   A gyerekekkel egy edző foglalkozik, aki egyben az egyesület elnöke, sofőrje és mindenese. Ezért anyagi juttatást, bérezést nem kap. Szabadidejében és munkahelyi elfoglaltsága után tartja napi edzéseit. ( Van amikor naponta 3-4 - et ) Ezenkívül a hétvégeken versenyezteti a gyerekeket. Természetesen ezt is ingyen, társadalmi munkában.

 

 

   Az egyesület munkáját a szabályokat betartva és az alapító okiratban foglaltak alapján az egyesületi tagok által megválasztott egyesület vezetősége irányítja. Az öttagú vezetőséget szülők alkotják.

 

 

Mandátumuk határozatlan ideig szól. Az egyesület negyedévente tart összejöveteleket. A vezetőség mindig az aktuális programok, problémák és tennivalók megbeszélésére ül össze. Évente 6-8 alkalommal.

 

 

1. 3      Korosztályos csapatok, létszámok

 

 

Eddig az egyesületben az elmúlt években, egy évtizedben megközelítőleg 400 gyerek tanult meg valamilyen szinten focizni.

 

   2013-ban az öt korosztály az alábbi felosztásban és létszámban végzi a szakmai munkát.

 

- U-7        ÓVODÁSOK                6-7       ÉVESEK                     14 fő

- U-8-9                                          8-10     ÉVESEK                     12 fő

- U-10-12                                    11-12   ÉVESEK                 20 fő

- U-14                                            13-14   ÉVESEK                     17 fő

-


 

ÖSSZESEN:                                                                                 60 fő

 

 

 

1. 4      Eredmények

 

   Az egyesületben nevelkedett gyerekek közül Szakály Attila korosztályos válogatott lett és a Haladás VSE NB I-es csapatában is többször szerepet kapott már. Szintén Kocsis Adrián aki ZTE igazolt labdarúgója jelenleg. Ő is többször játszott már a legmagasabb osztályban is. Az Illés Akadémián is több labdarúgónk van. Vargovics Tamás, Németh Áron és Dedics Alex személyében.

 

   Az egyesületben működő korosztályos csapatok évente 50 nagyobb hazai, nemzetközi és bajnoki tornákon vesznek részt. Az elmúlt tíz évben ez közel 1000 tornát jelent. ebből több mint a felét vagy megnyerték, vagy dobogó valamelyik fokán végeztek.

 

   A korosztályos bajnokságokban a serdülő csapat évek óta beleszól az első hely sorsába. A megyei bajnokságban 2006-ban és 2009-ben bajnokságot nyert míg 2007-ben és 2008-ban a második helyet szerezte meg a Haladás mögött. 2013-ban harmadik helyen végzett.

 

 

 

 

 

 

  

 

Az U-13-as bajnokságban a csapat szintén a dobogóra léphetett a megyei bajnokságban és az előkelő harmadik helyezést érte el. Míg 2009-en, 2010-ben és 2013-ban bajnoki címet nyert.

 

A Kölcsey Utcai Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, mint az egyesület bázisiskolájának sikeres diákolimpiai eredményei nagyban összefüggnek az egyesületben folyó szakmai munkával. Az egyesületre épülő iskolai korcsoportok a megyei, területi és országos diákolimpiai döntőkben 15-20 dobogós helyezést szereztek az elmúlt években.

 

Ennek a szakmai munkának az elismeréseként került megépítésre a város segítségével 2005-ben a műfüves pálya is. A pályázatban kiírtaknak megfelelően megépítésének az egyik fő feltétele, szempontja volt, hogy a városban legyen egy olyan utánpótlás egyesület, illetve legyen olyan szakmai munka, amely megfelelőnek bizonyult arra, hogy a pályázat elbírálásánál Körmend megkaphatta az állami támogatást az megépítésre, valamint az egyesületben folyó szakmai munka elismeréseként 2005-ben az egyesület bekerült az ország húsz kiemelt utánpótlás egyesülete közé.

 

2.         Az egyesület tárgyi feltételei

 

   Az utánpótlás egyesületben minden tárgyi feltétel adott a magas szintű szakmai munka elvégzéséhez. Labdák, szerelések és egyéb edzésfelszerelések adottak. Versenyeztetéshez az egyesület komoly szponzori támogatásból, önrész biztosításából és banki kölcsönből vásárolt

egy 9 személyes kisbuszt, melyet tíz év alatt kell letörlesztenie. Ezenkívül saját telefonvonallal, internetes hozzáféréssel is bír. Saját honlapja van.

 

   Sajnos úgynevezett saját pályája, irodája és közösségi helye nincs. A működéshez szükséges tárgyi feltételeket a Kölcsey iskola biztosítja az egyesületnek. Edzési egy részét is itt végzi. Ezenkívül az Alsóberkiben található labdarúgó pályát használja. Sajnos a téli időszak nincsen megoldva, hiszen az egyesületnek nincs anyagi lehetősége csarnokot bérelni Ez jelenti a legnagyobb problémánkat. A serdülő csapat a bajnoki mérkőzéseit Magyarszecsődön játssza, különböző okok miatt. Jelen pillanatban az anyagi nehézségek mellett ez az egyesület egyik legnagyobb problémája.

 

   A TAO pályázatokon eddig három alkalommal nyert az egyesület, aminek a segítségével a tárgyi feltételeit javította nagy mértékben.

 

 

 

3.                  Kiemelt programok

 

 

   A különböző bajnoki és utánpótlás tornákon, kupákon való szereplésen kívül az egyesület minden évben megrendezi hagyományos Nemzetközi Teremlabdarúgó Tornáit Körmenden a városi sportcsarnokban. Az idei esztendőben a 15. alkalommal. A téli időszakban rendezett kupákon 6-7 ország korosztályos csapatai mellett a hazai kiemelkedő utánpótlások egyesületek csapatai is részt vesznek. A 400-500 fővel megrendezett tornákon nagyon sok tehetséges gyerek megfordult már meg. Így A Hollandiában focizó Németh Krisztián, Az Oroszországban focizó Koman Vlagyimir, a Németrszágban focizó Stieber Zoltán, szlovén válogatott Vass Ádám, stb.

 

   Az egyesület 2020-ban ünnepelte fennállásának 20 éves jubileumát, amit méltóképpen megünnepelt.

 

4.         Egyéb

 

 

2007-ben elindult az egyesület honlapja is. A weblap a keksunik.kormend.hu címen érhető el. Itt az egyesületi bemutatkozón kívül fotógaléria, fórum, új hírek és aktuális programok, eredmények, tabellák, hivatalos adatok találhatók

 

2021. 09. 10.                                                            KutasTibor

                                                                                        elnök